Peroxidatie en intramoleculaire reactie
Olijfoliën worden na verloop van tijd ranzig. Ranzigheid is een chemische wijziging van de moleculaire structuren van plantaardige oliën. Dezelfde chemische mechanismen werken ook op etherische oliën. De aanwezigheid van zuurstof die van nature in de oliën is opgelost, initieert deze chemische reacties. Ze versnellen in aanwezigheid van licht, lucht, temperatuurwisselingen of verschillende onzuiverheden.
Het reactiemechanisme van deze "veroudering" is verdeeld in twee fasen: de peroxidatie en de intramoleculaire reacties (of propagatiefase).
De wetenschappelijke literatuur beschrijft verschillende voorbeelden van peroxidatie. Hier is die van linalool, dat overvloedig aanwezig is in etherische oliën. (Voorbeeld: lavendel, lavandin, linalool-thym, rozenhout, salie, enzovoort).
In dit schema ondergaat linalool eerst een peroxidatie. Dit produceert een nieuwe verbinding: 7-dydroperoxy-3,7-dimethyl-octa-1,5-diene-3-ol.
De verplichte analyses:
Een regulerend document van de Europese Commissie regelt de analyses van olijfolie: klik hier
Een olijfolie moet voldoen aan een aantal fysisch-chemische parameters om geëtiketteerd te kunnen worden als VIERGE EXTRA, VIERGE of LAMPANTE (onbruikbaar voor consumptie binnen de EU).
De verordening 2568/91 van 11 juli 1991, gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen, geeft de criteria die moeten worden gerespecteerd (zie schema hieronder).
Het laboratorium LAHN biedt de gebruikelijke analyses van olijfolie aan: zuurindex, peroxide-index, UVK-meting (K270 – K232). Een zogenaamde "lampante" olie is onbruikbaar voor consumptie binnen de EU. Ze zijn bestemd voor olie-lampen, vandaar de kwalificatie "lampante".
De analyses K232 EN K270
Deze fysisch-chemische metingen zijn indicatief voor de goede conservering van olijfolie.